« Nieuwjaarswens: ontdek serendipiteit in jouw leven!»

Gepubliceerd op 28-12-2016

Heb jij ook iets moois gevonden of meegemaakt waar je niet naar op zoek was?

In de maanden november en december hebben veel mensen het druk. Er hangt een samengepakte energie in de lucht, soms drukkend voelbaar. Alles lijkt te stapelen, zowel positief als negatief liggen onder een vergrootglas. Er is behoefte aan balans opmaken en even rustig aan, maar tegelijkertijd is er een behoefte aan consumeren. Op zoek naar gezelligheid en warmte. Tijdens de donkerste dagen vullen we leegten met materie, eten en drinken, meer prikkels. Veel mensen zijn toe aan zichzelf, voelen aankomen dat er nu wel iets mag veranderen aan hun huidige situatie. Of er is een verlangen naar verdieping, een grote behoefte aan een onderhoudsbeurt voor lichaam en geest! Maar dat stellen we deze maanden vaak nog even uit…

Niet meer maar ook nog niet…

December is een maand van nieuwe geboorten, zoals het kerstkind Jezus, kan iedereen ook symbolisch een nieuwe geboorte in zichzelf vieren. Wat is er in jouw leven veranderd, welk idee is geboren, of welke nieuwe stap heb je gezet, waar ben je anders naar gaan kijken? Daarnaast is het nu ook de tijd van afscheid, afsterven, nieuwe leegten betreden in jezelf. Dat zie je ook goed wanneer je de cyclus in de natuur volgt, als je leeft met de seizoenen kan dat rust en relativering geven. Voordat we die leegte kunnen betreden is er vaak nog een overvol gevoel en dat past in deze maand, letterlijk en figuurlijk! Wanneer zaken samen tot een hoogtepunt komen is er steeds meer een uitlaatklep nodig, een ventiel, een behoefte aan rust, helderheid en herstel. Een gevoel van niet meer maar ook nog niet…

De behoefte aan naar binnen keren dient zich al aan, bijna…als december voorbij is en we de leegte in worden gerold waar januari mee begint. Ook de natuur is dan volledig kaal en stil geworden, teruggetrokken. Leven met de seizoenen kan zo goed in Nederland en kan heel erg ondersteunen om een natuurlijke balans in jezelf te vinden. Er zijn tijden van bloei en groei, maar ook tijden waarin dingen afsterven om voeding te zijn voor de aarde zodat nieuw leven weer een kans krijgt. Het is een eeuwige cyclus waar wij deel van uitmaken.

De kracht van serendipiteit

Laatst zag ik de bijzondere documentaire film Down to Earth in de bioscoop. Een film over een gezin met drie kinderen die besluiten alles achter te laten en op te zeggen in Nederland, om een reis naar de uiteinden van de wereld te maken. Ze gaan op zoek naar een nieuw perspectief op het leven. Ze vinden ‘wisdom keepers’ over de hele wereld, op zes continenten, en gaan bijzondere ontmoetingen aan. Het zijn allemaal mensen die nog leven in een natuurlijke balans en in harmonie met hun omgeving, met de aarde en hun medemens. Zij voelen zich deel van het land, van alles dat leeft en dat is wat zij doorgeven aan hun naasten. De film toont op haast meditatieve wijze met welke diepe wijsheden dit gezin in aanraking komt en hoe deze de kracht vertegenwoordigen om levens te transformeren.

Voor mij zijn dat bijzondere momenten en de kracht van serendipiteit. Namelijk dat we iets vinden dat we niet zochten, maar wel nodig hebben of ons kan verrijken. Dat is mijn wens voor iedereen. Dat er in het jaar 2017 veel ruimte mag zijn voor herstel, nieuwe leegten waaruit nieuwe geboorten kunnen komen. Nieuwe ontmoetingen, kansen en mogelijkheden. Dat er in die ruimte die we onszelf gunnen iets op ons pad kan komen, wat we in de haast en drukte niet hadden opgemerkt. Dat we zien met nieuwe ogen naar onszelf en de ander, met meer compassie. En dat we in de nieuwe leegten onze creatieve vermogens kunnen uiten, ons potentieel tot creatie tot volle expressie kunnen brengen. Zo vinden we in vrijheid onze weg naar verbondenheid weer terug, met alles wat leeft. Dat is helend voor eenzaamheid, brengt meer gelijkgestemdheid en benadrukt tegelijk ook eigenheid!  

Een helend, inspirerend en gezond 2017!

Remember: the way we live our life every day is a ceremony.

 

8901482921238206de63b03de3186d812e928555d0597.JPG
1482921136c23899ed55cb7ee0f58db96727aa73b0.jpg